Összes

-

novemberiprogram

ut

h1

h2

h3

h4

h5

h6

h7

h8

h9

h10

h11

h12

h15

h16

h17

 

h19

h20

 

 

 

„Hol a szabadság, ott van a haza…”

   1848. március 15-e Petőfi Sándor és a pesti ifjúság, valamint magyar nemzetünk nagy napja.

   A 168 éve történt eseményekre iskolai ünnepség keretében emlékeztünk március 11-én az 1. órában a Bocskai téri református templomban.

   Az ünnepségen részt vettek gyülekezetünk presbiterei, iskolánk vezetősége, pedagógusai, szülők és valamennyi tanulónk.

   Az 5.b osztály nagy felelősségtudattal és odaadással készült erre a szép eseményre. Büszkeséggel tölt el szorgalmuk, amit a heteken át tartó munka során tanúsítottak. A korabeli eseményeket nagy átéléssel adták elő osztályom diákjai. Színvonalas játékukat tánc, zenei betétek, versek, képek színesítették, ezzel hozzájárultak nemzeti ünnepünk méltó megünnepléséhez.

                                                    Baloghné Németh Anita

                                                    az 5.b osztály osztályfőnöke

mar151

mar152

Légy jó mindhalálig

 

   2016. március 4-én a nyíregyházi Mandala Dalszínház előadásában láthattuk Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényének megzenésített, musical változatát. A darabot iskolánk 250 tanulója (3-8. osztályos) tekinthette meg.  A zenés színpadi változat különleges világa, valamint a színpadon játszó 11 éves főszereplő és a diáktársait alakító 10-13 éves gyermekek őszinte játéka elvarázsolta a nézőközönséget, közelebb hozta Nyilas Misi történetét iskolánk diákjaihoz.

mand1

 

mand2

 

 

 

Diákbál 2016

   2016. március 5-én került megrendezésre a Petőfi –Házban a diákbál. Idén nagy létszámmal vettünk részt, közel 360-an. A diákbál megnyitó műsorokkal kezdődött, majd vacsorával folytatódott. A vacsora elfogyasztása után megkezdődött a tánc. A zene nagyon jó volt, ezért könnyű volt rá táncolni.

   A hangulat a tombolasorsolással fokozódott. Mindenki nagyon izgult, hogy mit fog nyerni a sok értékes ajándék közül. A tanárok műsora nagyon tetszett, ezért vissza is tapsoltuk őket. A sikeres műsor után kihirdették a bálkirálynőket és bálkirályokat. A választás után folytatódott a tánc.

   A diákbál 10 órakor véget ért és mindenkinek emlékezetes marad, hiszen nagyon jól éreztük magunkat.

 

7.b osztályos lányok: Fegyveres Fanni, Kerekes Bettina, Ollé Rebeka, Péter Ágnes, Szabó Renáta, Szekeres Anna

bal01

bal02

 

Baltazár napi rendezvények iskolánkban

 

"A jó ember örökséget hagy még unokáinak is,...

A bölcs fiú megfogadja az apai intést..." Példabeszédek 13:1,2

 

Ebben a tanévben születésének 144. évfordulója alkalmából emlékeztünk meg iskolánk névadójáról, Baltazár Dezsőről, aki életével, személyiségével mindannyiunk előtt példaként áll.

2015. november 12-én, csütörtökön délután alsósaink vetélkedő keretében mutathatták meg mennyi mindent tudnak Baltazár Dezsőről. A gyerekeknek előzetesen kiadott anyagokból kellett felkészülniük. A csapatokat 1.,2.,3.,4. osztályos gyerekek vegyesen alkották, és mindenkinek jutott életkorának megfelelő izgalmas feladat.  A gyerekek együttműködésből, segítségnyújtásból jelesre vizsgáztak. Büszke lenne rájuk névadónk.

Mindeközben felső tagozatosaink megmutathatták ki tud többet Európáról. A "Mi Európánk" címmel szervezett vetélkedőn vegyes csapatokban dolgozva bizonyították be, hogy méltó utódai lehetnek Baltazár Dezsőnek, aki életében több alkalommal is járt Európában nem csak diákként, hanem igehirdetőként is.

Pénteken délután a templomban Pintér Béla közvetítésével kerülhettek közelebb Istenhez diákjaink.

A hétkezdő áhítaton Magyar Balázs tanár úr Baltazár Dezső örökségéről beszélt. Délután pedig iskolánk vezetőinek kíséretében növendékeink megkoszorúzták Baltazár Dezső egykori szülőháza helyén álló emléktáblát.

 

cikk1

cikk2

 

 

cikk3

cikk4

 

Emlékezés 1956-ra

 

2015 október 22-én iskolánk 7.a és 7.b osztályos tanulói emlékeztek meg az 1956 októberi eseményekről.

Az ünnepi műsor a Himnusszal vette kezdetét. Egy iskolai osztály és három falevél szemszögéből élhettük át az ötvenkilenc évvel ezelőtti tragikus eseményeket.

Versek, énekek, táncbetétek, korabeli kép- és videobejátszások segítségével érezhettük át az emberek szabadság utáni vágyát, a harcban elesett hozzátartozók, ismerősök iránt érzett gyászukat, illetve a forradalom leverése után érzett fájdalmukat.

A megemlékezés a Szózat hangjaival zárult.

 

A 7. a és 7. b osztály

1956xx

További képek a galériában tekinthetőek meg.

 

TANÉVNYITÓ 2015.

Testünkkel a rekkenő hőséget éreztük, lelkünket még a szabadság járta át, ám mégis beköszöntött az új tanév.

Kis elsőseinkkel már augusztus utolsó napjaiban megkezdtük az ismerkedést, s készültünk a bemutatkozó szolgálatunkra.

Amint együtt próbáltunk, éltető erőt jelentettek számunkra ragyogó szempárjaik, vágyakozó tekintetük, lelkesedésük.

Szokásaink szerint tanévnyitó ünnepséggel indult útjára a 2015/16-os tanév is.   2015. aug. 30-án 47 torokból szálltak fel a versek sorai, melyekben tanulóink természetes kíváncsisága fogalmazódott meg:

  • Milyen lesz az iskolai élet?
  • Mit fogunk ott csinálni?
  • Mire kell majd nagyon odafigyelnünk?
  • Hogyan is fogjuk érezni magunkat ott?

Mi, az elsős tanító nénik sem kívánhatunk mást, mint hogy a jó Isten vezérelje őket útjukon, adjon nekik erőt a mindennapokhoz, találják meg helyüket itt az iskolában, s az osztályon belül is. Békességben, boldogan teljenek napjaik.

Kathiné Molnár Marianna

tnyito2015

 

 

JUBILEUMI MŰVÉSZETI GÁLA

 

„Az Istent szeretőknek minden javukra válik.”  (Róm. 8,28)

                                                             

A Baltazár Dezső Református Általános Iskola jubileumi gálaműsorral tisztelgett fennállásának 20. évfordulója alkalmából. A gálát 2015. március 28-án tartottuk, melynek a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház adott helyet. Tanítványaink és munkatársaink nagy lelkesedéssel és szeretettel készültek e meghatározó eseményre. Ez lehetőséget adott arra, hogy megmutassuk, milyen sokszínű lehetőségek várják diákjainkat a tanórákon kívül is.

A gála két részből tevődött össze, melyekben 17-17 műsorszámban mutathatták meg tehetségüket iskolánk tagjai. A paletta nagyon sokszínű volt. Zenés, énekes, táncos és prózai darabok egyaránt megtalálhatóak voltak a repertoárban. Mindkét részt az énekkar nyitotta meg. Nagyon büszkék vagyunk a 2001-ben alakult Magvető kórusunkra. Az évek során szerzett tánctudásukat mutatták meg felsős tanulóink. Láthattuk az egyik legrégebbi hagyományú társastáncot, a bécsi keringőt; a vidám hangulatot teremtő countryt; és latin táncokból is ízelítőt kaphattunk: Samba, Cha-cha-cha, Rumba, Give. A második osztályosok vidám öltözködős tánccal mutatták meg, hogy sajnos az évszak ellenére még mindig hűvösek a reggelek. Majd a hetedikesek a ’60-as évek nagysikerű zenéire készült táncos összeállítással szórakoztatták a közönséget. A negyedik osztályosok táncukkal egy fontos üzenetet tolmácsoltak: Imádkozz a szeretetért! A nyolcadikosok rendhagyó táncos műsorszámmal készültek. Végül a Macskaduett is megelevenedett a színpadon. A táncos lábú osztályok között a próza is főszerepet kapott. Kosztolányi Dezső születésének 130. évfordulója alkalmából hallhattunk tőle egy humoros novellát, a Házi dolgozatot. Varga Réka 7.a osztályos tanuló ezzel a művel méltón képviselte iskolánkat a városi vers-és prózamondó versenyen, ahol 1. helyezést ért el. De hallhattuk Nógrádi Gábor Hogyan neveljük a zongoratanárnőnket? című prózai darabját is. Hangszeres produkciók is voltak szép számmal: hegedű, szaxofon, fuvola, gitár, citera, zongora. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy volt tanítványaink közül vannak olyanok, akik sikeresek egy-egy művészeti területen, és ezen a pályán képzelik el a jövőjüket. Külön öröm számunkra, hogy közülük többen is elfogadták meghívásunkat, és vállalták a fellépést a gálánkon. Többen énektudásukkal kápráztatták el a közönséget. Iskolánkban már első osztálytól kezdve lehetőség van az idegen nyelv tanulására. Az emelt óraszámú angol csoport Teréz anya Az élet című versének feldolgozásával mutatták meg tudásukat. A német csoport Grimm klasszikus meséjét, a Hófehérke és a hét törpét játszották el, németül. A kisebbek népi gyerekjátékokat, rábaközi, dunántúli táncokat mutattak be. A hetedikesek a Légy jó mindhalálig című musicelből jelenítettek meg egy részletet. Iskolánk alsós és felsős drámacsoportja is bemutatkozott egy-egy színes és tanulságos előadással. A 3. és 4. évfolyam tanulóiból álló drámacsoport a meseírás nehézségeit mutatták be Mesebeszéd című darabjukban. A felsős tagozatos drámacsoport a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című népmese modern átdolgozásával közölték a fontos mondanivalót: bár a mai világban központi szerepet tölt be a pénz, mégsem ez a boldogság forrása. A gálánkat közös énekkel zártuk, melynél az adott részben szereplő gyerekek és pedagógusok egyaránt színpadra álltak, és a Gyermekszív című dalt adták elő együtt.

Ez a színvonalas rendezvény is méltó bizonyítéka annak, hogy intézményünket milyen tehetséges, sokszínű diákok és pedagógusok alkotják. Köszönjük munkájukat és a szülői segítségeket! Joggal lehetünk büszkék iskolánkra.

Balogh-Pankotai Nikolett

 

 

Emlékezés 1848. március 15-re

2015. március 16-án az 1.órában az 5.a és az 5.b osztály adott közös műsort március 15-e alkalmából. Nagy öröm volt számunkra, hogy a szabadságharc és forradalom 167. évfordulója alkalmából tiszteleghettünk Petőfi és a márciusi ifjak emléke előtt. Műsorunkat igyekeztünk képekkel, zenével, néptánccal színesebbé tenni. Izgalommal készültünk erre az alkalomra, s nagyon örültünk, hogy olyan sok meghívott szülő és vendég nézte végig műsorunkat. Köszönet érte felkészítő tanárainknak.Számunkra nagy megtiszteltetés volt, hogy mi adhattuk a szolgálatot ezen a megható ünnepen.

az 5.a és 5.b osztály